Hoe maak je een e-mailtemplate met best practices
Soms is je inspiratie voor een nieuwsbrief even weg. Of wil je juist een geheel nieuwe weg inslaan met je email marketing. Het is dan fijn om voor jezelf een plan te maken met hoe je precies een nieuwsbrief maakt. En wat er in een nieuwsbrief moet staan, waar je nieuwsbrief aan moet voldoen en hoe je een e-mail template maakt. In deze blog vind je al deze informatie terug. Van A tot zenden, we leggen je graag uit hoe je begint met je nieuwsbrief, hoe je een goede nieuwsbrief opstelt en wat de best practices zijn om te verwerken in je nieuwsbrief.
Waarom wil je een nieuwsbrief versturen?
Ben je sowieso nog niet overtuigd van de kracht van e-mailmarketing? Laat ons je overtuigen!
Door een nieuwsbrief te sturen naar je klanten:
- Bouw je een relatie op met je klantenbestand
- Laat je je klanten nieuwtjes, sales of andere nieuwigheden weten
- Personaliseer je zó, dat je je klanten persoonlijk aan blijft spreken en relevante content laat zien
- Blijf je top of mind bij jouw doelgroep
- Breng je je producten weer onder de aandacht bij je klanten
- Verhoog je je conversies
Wat ook nog heel handig is: alles wat je doet met e-mailmarketing is meetbaar. Je conversies (heel belangrijk), maar ook je open- en clickratio bijvoorbeeld. Er zijn genoeg redenen waarom je een nieuwsbrief wilt sturen naar je klanten. Denk ook maar eens aan het kostenplaatje: ga je geld spenderen aan Google advertenties? Of laat je je personeel nieuwsbrieven maken, waarbij je alleen arbeidsloon hoeft te rekenen voor de gemaakte uren? Dit is een afweging om te maken, maar de ervaring leert dat de meeste ondernemers dan tóch kiezen voor e-mailmarketing.
💡 Wist je dat de ROI voor e-mailmarketing ook vele malen hoger ligt dan de ROI voor Google advertising?
Daarom is er te stellen dat e-mailmarketing vrijwel altijd uit kan. Of je fanbase nou heel groot is of heel klein: het blijft een kanaal waarmee je je doelgroep makkelijk bereikt. De grote hamvraag hierbij is eerder: hoe maak je een goede nieuwsbrief?
Hoe maak je een nieuwsbrief?
Een nieuwsbrief is een handige marketingtool waarbij je een e-mail verstuurt met een bepaald onderwerp of thema dat relevant is voor de ontvanger. Maar wát vindt jouw doelgroep nu relevant? Regelmatig krijgen wij de vraag wat een nieuwsbrief een goede nieuwsbrief maakt. Een eenduidig antwoord hierop is er niet. Wel is er een hoop te vertellen over waar je allemaal over moet nadenken voordat je aan de slag gaat met je nieuwsbrief. Wanneer je dit plan eenmaal duidelijk hebt, volgt een goede nieuwsbrief vaak vanzelf. Volg het stappenplan voor het opstellen van je nieuwsbrief en je zit helemaal goed!
Stap 1. Bepaal het doel van je nieuwsbrief
Het klinkt logisch, en toch zien we dat deze stap vaak wordt overgeslagen. Je strategie neerzetten begint bij het formuleren van een doelstelling. Deze doelstelling kan van alles representeren. Wil je meer conversie halen op je website? Of alleen meer verkeer? Wil je specifieke merken promoten? Wil je je orderwaarde omhoog krikken? Of wil je je klanten stimuleren om meer gebruik te maken van je VIP-korting? Het is allemaal mogelijk en niks hierin is fout. Het is maar net welk doel bij jouw business past.
Heb je meerdere doelstellingen voor ogen? Ook dat is mogelijk. Formuleer je doelstellingen wel duidelijk. Knip zo nodig je nieuwsbrief op in verschillende nieuwsbrieven, zodat elke nieuwsbrief zijn doel behaalt en juist niet voorbij schiet omdat je te veel wil met één nieuwsbrief.
Stap 2. Bepaal de doelgroep(en) voor je nieuwsbrief
Nu je doel duidelijk is, ga je over op het bepalen van je doelgroep voor je nieuwsbrief. Wie wil je precies bereiken met jouw doel? Wanneer het doel en je doelgroep perfect op elkaar aansluit, is de kans groot dat je het doel behaalt. Heb jij meerdere doelgroepen voor ogen? Dat wordt alleen maar aangemoedigd in de marketingwereld. Niet elke klant is hetzelfde en niet elke klant heeft dezelfde behoefte een content. Deel je klanten op in doelgroepen of segmenten. Zo zie je dat bij elk doel een of meerdere segmenten past. Denk aan interesses van je segmenten, het aankoopgedrag van je segmenten of de levenslange aankoopwaarde. Vervolgens pas je in de nieuwsbrief producten en aanbiedingen toe die bij jouw doelgroep horen.
Stap 3. Waar heeft jouw doelgroep behoefte aan?
Nu je het doel en de doelgroep van je nieuwsbrief hebt bepaalt, is het tijd om na te denken over de behoefte van je doelgroep. Dit is van belang om te weten omdat je hier mee inspeelt via de onderwerpsregel en pre-header. Dit is het eerste wat je klant ziet van jouw nieuwsbrief, zonder ‘m daadwerkelijk te openen. Goed de behoefte kennen van je doelgroep is daarom een must.
Denk goed na over:
- Welke boodschap wil je precies overbrengen naar je doelgroep?
- Welke behoefte heeft de klant?
Een voorbeeld is: je klant heeft behoefte aan kerstproducten en jouw boodschap is om aan te geven dat je nu een hoge korting hebt op kerstproducten. See what I did there? De boodschap en de behoefte komen geheel met elkaar overeen. Op deze manier breng je krachtig de juiste boodschap over naar je doelgroep.
Stap 4. Bepaal de inhoud van je nieuwsbrief
We zijn dan eindelijk aangekomen bij de daadwerkelijke inhoud van je nieuwsbrief. Je content in je nieuwsbrief dient aan te sluiten op de behoefte van je klant en op welke boodschap je over wil brengen. Is je boodschap dat je uitverkoop hebt, maar staat er iets totaal anders in je nieuwsbrief? Dan zul je zien dat je conversie van je nieuwsbrief tegen gaat vallen. Sluiten ze perfect op elkaar aan? In dat geval zal je doelgroep je boodschap beter begrijpen en sneller over gaan op aankoop.
Laat je beeld en je tekst op elkaar aansluiten, zodat ze elkaar versterken. Een mooie indeling van een nieuwsbrief die wij vaak zien is:
- Grote banner met hoofddoel.
- Stukje tekst.
- De aanbiedingen (of het andere doel) waar het om gaat.
- Kleine banner.
- Footer.
Staar je hier niet blind op. Geen enkele invulling van een nieuwsbrief is per definitie fout. Wat we je wel kunnen aanraden is om je tekst-beeld rato in evenwicht te houden. Wanneer je namelijk alleen beeld gebruikt en geen tekst kan een e-mailclient jouw email zien als spam. Bevat jouw e-mail alleen tekst en geen beeld? Dan kan je doelgroep je e-mail juist zien als saai en langdradig. Denk er goed over na hoe je dit in verhouding brengt.
Stap 5. Breng structuur aan in je nieuwsbrief
De inhoud van je nieuwsbrief is je bekend. In stap 5 ga je nadenken over de structuur van je nieuwsbrief: wat wil je als eerste vertellen, wat wil je daarna vertellen etc.? Het beste werkt het om dit te testen: leg je klanten een A-variant en een B-variant voor en kijk op welke ze het beste reageren. Vaak zie je dat, hoe langer je moet scrollen, hoe minder kliks je aan het einde van de nieuwsbrief krijgt. Het is daarom aan te raden om de content die het minst interessant is onderaan te plaatsen en de content die het meest interessant is bovenaan te plaatsen.
💡 Tip: Met de komst van Mail Privacy Protection wil je misschien niet alleen naar de open ratio kijken, maar juist naar de clickratio als parameter voor je A/B test.
Omdat de meeste klanten je nieuwsbrief scannend doorlezen is het van belang om een aantal eye-catchers in je nieuwsbrief te verwerken. Denk aan duidelijke call-to-action buttons, afbeeldingen of een GIFje. Laat daar waar het om draait het meeste opvallen.
Stap 6. Het daadwerkelijk versturen van je nieuwsbrief
Je hebt nu alle stappen doorlopen om je nieuwsbrief goed te laten converteren. Nu alleen de laatste stap nog: het daadwerkelijk verzenden van je nieuwsbrief. In Reloadify heb je de optie om je nieuwsbrief per direct uit te sturen of in te plannen. Plan je je nieuwsbrief in en wil je nog wijzigingen maken? Dit is altijd mogelijk. Bij Reloadify zijn we een kwartier voordat je je nieuwsbrief verzendt bezig om je nieuwsbrief klaar te zetten. Zo verzekeren we jou ervan dat je nieuwsbrief daadwerkelijk op de ingeplande tijd aankomt bij je nieuwsbriefabonnees. Wil je je nieuwsbrief verspreid verzenden om zo je verkeer op je website ook uit te smeren? Dit is mogelijk! We verzenden dan kleine batches e-mails gelijktijdig naar jouw klanten in een tijdsframe die jij opgeeft.
Tips en tricks voor de ultieme nieuwsbrief
We geven je graag nog een aantal tips en tricks mee voor het maken van de ultieme nieuwsbrief die goed converteert. Denk aan hoe lang een nieuwsbrief mag zijn, wat de beste dag is voor een nieuwsbrief om uit te sturen, hoeveel items in je nieuwsbrief mogen staan etc. Belangrijke punten waar jij niet meer over hoeft na te denken!
Tip 1. Hoe lang mag een nieuwsbrief zijn?
Een goede lengte voor een nieuwsbrief is ongeveer 300 woorden, inclusief afbeeldingen. Je wilt je doelgroep niet vermoeien met een hele lange e-mail, omdat de kans dat ze afgeleid raken enorm groot is. Houd het daarom compact. Niet alleen voor de aandacht van je doelgroep. Ook voor de lengte van je nieuwsbrief zelf. Is je nieuwsbrief te lang? Dan breekt Gmail je nieuwsbrief af. Je moet dan al klikken op ‘online versie’ om de gehele nieuwsbrief te zien. Dit heeft niet alleen te maken met de lengte van je nieuwsbrief, maar ook met de grootte van je afbeeldingen. Standaard breekt Gmail je nieuwsbrief af wanneer je nieuwsbrief groter is dan 115 KB. Werk je veel met afbeeldingen in je nieuwsbrief? Probeer je afbeeldingen zo klein mogelijk te houden. Dit komt de laadtijd van je nieuwsbrief ook ten goede.
Tip 2. Hoeveel items zet je in een nieuwsbrief?
‘Het liefste gooi ik mijn hele assortiment in de nieuwsbrief’, is iets wat wij vaak horen. Toch wil je dit niet. Je wilt graag de focus houden op artikelen die je op dat moment wilt uitlichten. Denk aan sale artikelen met een hoge marge, seizoensgebonden producten zoals deodorant in de zomer en sinterklaascadeautjes in de winter. Kies tactisch, het liefst een stuk of 8 tot 10. Niet meer, je wilt je klanten geen keuzestress geven. Ook niet veel minder: Je wil wel uitlichten dat je genoeg keuze biedt aan je klanten. Maak hier zelf een gezonde verdeling in. Wat voor de ene webshop wel werkt, hoeft voor de ander juist niet te werken. Test goed door welke verdeling bij jouw webshop past.
Tip 3. Hoe bouw je je zinnen op in je nieuwsbrief?
Voor je nieuwsbrief content maak je het liefste korte zinnen. Houd. Het. Compact. Oké, niet zulke korte zinnen. Maak je nieuwsbrief leesbaar voor iedereen. Over het algemeen geldt de regel: hoe langer de zin, hoe moeilijker de zin te lezen is. En hoe langer je nieuwsbrief uiteindelijk wordt. Houd je boodschap compact en praat ‘normaal’ met je doelgroep. Gebruik geen moeilijke woorden wanneer dit niet past bij ze.
Tip 4. Welke call-to-actions gebruik je in een nieuwsbrief?
Een veelvoorkomende vraag is welke call-to-actions nu het beste converteren voor een nieuwsbrief. Je wilt je nieuwsbriefabonnees aanzetten tot actie. In een nieuwsbrief die converteert is dit vaak het kopen van een product. Er bestaan veel meer acties, denk maar aan contact opnemen met je bedrijf of je inschrijven voor een winactie. Een goede CTA trekt de aandacht. Hoe pak je deze aandacht van je klant?
Enkele voorbeelden zijn:
Een Call-to-Action is duidelijk en compact.
Je klant weet precies wat hij moet doen. ‘Koop nu’, ‘Bestel’ ‘In winkelwagen’ zijn duidelijke call-to-actions. Wanneer je call-to-action te lang wordt en je plaatst ‘m ook nog eens in een button, dan krijg je een hele grote button. Denk maar aan: ’Bekijk hier al onze kerst- en nieuwjaarsaanbiedingen’. Niet echt compact. En het bekt ook niet lekker.
Call-to-action die een belofte maakt.
Dit is eenvoudig in je call-to-action te verwerken. Denk aan woorden zoals ‘snel’, ‘simpel’ of ‘gratis’.
Een call-to-action met een directe actie erin.
Je wilt je klant pushen om nú op de knop te drukken en nú over te gaan op aankoop. Woorden zoals ‘nu’, ‘snel’ of ‘op=op’ doen het altijd goed.
Niet alleen de inhoud van je call-to-action doet er toe, ook de grootte, opmaak en kleur spelen een grote rol bij het optimaliseren van een CTA.
Wil jij weten welke call-to-action het beste aanslaat op jouw doelgroep? Testen, testen en testen. Test verschillende CTA teksten, kleuren en groottes. Inzichten hierin helpen je uiteindelijk om je conversie van je e-mailmarketing naar een hoger niveau te tillen. Test altijd één aspect tegelijkertijd.
De volgende tips komen voort uit de e-mailbenchmark 2022. Wees je ervan bewust dat de e-mailbenchmark één hoop aan data is en dat jouw bedrijf mogelijk anders werkt. Zie je geen groot verschil in aantallen voor een clickrate op de donderdag of op de maandag? Geen paniek, dit kan! Het beste is om je doelgroep te leren kennen door A/B testen.
Tip 7. Wat is de populairste verzenddag voor een nieuwsbrief?
De populairste verzenddag voor het versturen van een nieuwsbrief voor een e-commerce bedrijf is de vrijdag. Staar je hier niet blind op, want er zit een verschil tussen wat de beste dag qua verzending is en de beste dag qua open rate. Over het algemeen geldt de regel dat consumenten vaak begin van de week de meeste nieuwsbrieven openen. In de benchmark komt naar voren dat de dinsdag de hoogste open rate geeft als verzenddag.
Tip 8. Wat is het beste tijdstip om je nieuwsbrief te versturen?
Het beste tijdstip ligt nog steeds op 12:00 uur ‘s middags. Dit is al jaren een populair tijdstip. Dit komt vaak omdat consumenten tussen de middag, in de pauze, hun e-mail doorlezen.
Tip 9. Wat is het beste tijdstip voor een hoge open rate van je nieuwsbrief?
Tussen 15:00 en 18:00 ligt de hoogste piek qua open rate. Staar je hier niet blind op. Met de komst van Mail Privacy Protection van Apple worden vele e-mails op de achtergrond geopend, zonder dat de consument daadwerkelijk de e-mail heeft geopend. Een beter gegeven is om te kijken naar de click-rate.
Nieuwsbrief voorbeelden
Ben jij op zoek naar goede voorbeelden van nieuwsbrieven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want wat zet je nu precies in je nieuwsbrief? Dat verschilt van nieuwsbrief tot nieuwsbrief. Wat goed is om te weten, is dat er twee verschillende soorten nieuwsbrieven bestaan: Transactioneel en commercieel. Transactionele e-mails zijn e-mails die je klanten sowieso van je krijgen. Denk aan een orderbevestiging, betaalbevestiging en verzendbevestiging. Vaak worden deze e-mails vanuit je eigen platform verstuurd. Voor commerciële e-mails, zoals nieuwsbrieven en geautomatiseerde cross-sell e-mails gebruik je vaak een e-mail service provider. Maar, wat zet je nu precies in zo’n nieuwsbrief? Ik deel graag een aantal voorbeelden met je.
Nieuwsbrief voorbeeld 1. Stel je bedrijf voor
Leuk dat je klant zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief. Maar, kent deze nieuwe klant jou al echt? Uiteindelijk wil je een relatie opbouwen met je klant. Het spreekt voor zich dat je je dan goed voorstelt aan je klant. Wie ben je, wat doe je en waarvoor kan de klant bij jou terecht? Dit is het zogeheten onboarding traject: je laat je nieuwe nieuwsbriefabonnees kennis maken met jou en de voordelen van je webshop. Ben je benieuwd hoe je dit precies insteekt? Lees dan eens onze blog over hoe je nieuwe klanten welkom heet.
Nieuwsbrief voorbeeld 2. Themagericht te werk gaan
Is het zomer? Herfst? Winter? Lente? Of gewoon festivalseizoen? Op al deze thema’s is heel gericht in te haken met je nieuwsbrief. Denk maar aan zonnebrand verkopen in de zomer. Truien verkopen in de winter. Of juist winterbanden verkopen in de winter. Zo makkelijk kan het zijn. Geef je nieuwsbrief eens een thema. Wat dacht je van een WK thema tijdens het WK? Of een hooikoortsthema tijdens de lente en zomer? Vakantiethema tijdens de zomervakantie. Je kan het zo gek niet bedenken en er past een thema bij. Themagericht werken is aan te raden. Op deze manier ontstaat er structuur in je nieuwsbrief en heb je voor verschillende weken in het jaar al invulling voor de nieuwsbrief. Ideaal!
Nieuwsbrief voorbeeld 3. Nieuwe producten promoten
Wat altijd goed werkt in een nieuwsbrief is het promoten van nieuwe producten. Jij weet dat je nieuwe producten hebt toegevoegd aan je website, maar je klant nog niet. E-mailmarketing is een goed middel om je klanten hiervan op de hoogte te stellen. Sterker nog: je behaalt vaak de meeste resultaten met dit medium, gezien je in één keer een hele grote doelgroep te pakken hebt. En dat zonder dat het veel tijd en energie hoeft te kosten. Pak simpelweg de nieuwe producten van je platform, sleep ze in je nieuwsbrief en versturen maar! In Reloadify staat je gehele product catalogus, waardoor je nooit met missende producten en productinformatie zit. Sterker nog: je hoeft niet eens een banner te laten maken vanuit je collega’s van design. Zo simpel kan het zijn. Zo push je direct je nieuwe artikelen richting je klanten om over te gaan op verkoop.
Nieuwsbrief voorbeeld 4. Een bepaald merk uitlichten
Werk je veel met merkeigenaren? Dan is dit een uitgelezen kans voor je. Vaak maak je al een gehele nieuwsbriefplanning voor in ieder geval een kwartaal (het liefste voor een heel jaar). In dit kwartaal zijn er afspraken te maken met merkeigenaren om hun merk te pushen in je nieuwsbrief. Wil een merkeigenaar een geheel eigen nieuwsbrief met hun merk? Geen probleem! Zo heb jij weer een nieuwsbrief gevuld.
👉 Pro tip: heb je meerdere merkeigenaren die dit willen? Denk er dan eens over na om je plekken in de nieuwsbrief strategisch te verkopen. Denk aan een hero banner of juist een plek onderaan in de nieuwsbrief. Of, een nieuwsbrief geheel in stijl van één merk. Op deze manier werk je optimaal samen met de merken die je verkoopt. De merken hebben hier ook baat bij: zij worden in de spotlight gezet onder jouw gehele database. Hoe groter je database, hoe interessanter dit wordt voor een bepaald merk.
Nieuwsbrief voorbeeld 5. Je sale artikelen uitlichten
Elke webshop heeft wel eens sale. Denk maar eens aan een opruimsale: even je magazijn weer leeg maken om nieuwe artikelen de ruimte te geven. Zo’n opruimsale leent zich perfect voor de nieuwsbrief. Consumenten zijn over het algemeen gek op aanbiedingen. Breng je opruimsale zo, dat de consument vindt dat hij een goede deal te pakken heeft. Denk aan een artikel voor 50% korting, met daarbij de tekst: ‘Limited Edition’ of ‘Laatste stuks’. Dit geeft het gevoel dat het artikel heel speciaal is of dat de klant er juist snel bij moet zijn omdat er nog weinig voorraad is van het artikel. E-mail is een laagdrempelig medium om je magazijn één keer in de zoveel tijd op te ruimen.
Nieuwsbrief voorbeeld 6. Een update van je bedrijf uitlichten
Heb jij een update over je bedrijf wat interessant is voor je klanten? E-mail ze! Denk aan een nieuwe website of een overname van het bedrijf. Dit nieuws wil je graag delen met al je klanten. Bij een nieuwe website wil je dat al je klanten je nieuwe website komen bekijken. Wat werkt er dan beter om je gehele database te e-mailen dat er een nieuwe website is gelanceerd? Denk zelf goed na of het nieuws interessant is voor je doelgroep.
Nieuwsbrief voorbeeld 7. Gericht op de verschillende feestdagen (valentijn, moederdag, vaderdag, kerst, etc.)
Vergeet niet de belangrijkste dagen van het jaar mee te nemen in je e-mailmarketing. De échte omzetpakkers zoals Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Pasen, Halloween, kerst en noem maar op. Deze dagen mogen niét ontbreken in je nieuwsbrief planning. Deze dagen staan erom bekend dat jij als webshop een specifieke korting biedt aan je klanten. Doe je dit niet? Ook geen probleem! Zorg er dan voor dat je altijd on top of mind blijft bij je klanten door je assortiment uit te lichten wat bij de feestdagen hoort. Denk aan een lekker geurtje voor Moederdag, een stoer Vaderdag cadeau of een mooie giftset met Valentijnsdag.
Nieuwsbrief voorbeeld 8. Kondig een speciale gelegenheid aan
Heb jij iets aan te kondigen, bijvoorbeeld een speciale sale of een VIP avond? Kondig dit op tijd aan bij je klanten! Zo weet je zeker dat deze informatie op tijd bij je klanten terecht komt. Fijn voor je klanten, fijn voor jou. Een reminder hierna is zeker op zijn plek. Tegenwoordig krijgen we zo veel e-mails op een dag, dat je eerste e-mail misschien ondergesneeuwd is geraakt. Een reminder zorgt ervoor dat je weer onder de aandacht komt.
Nieuwsbrief voorbeeld 9. Je laten inschrijven voor een wachtlijst of een pre-order
Heb je alvast iets te delen met je klanten waar ze zich voor in zouden willen schrijven? Mail het je doelgroep! Dit is een win-win situatie: je doelgroep komt te weten dat ze zich in kunnen schrijven én je krijgt alvast een idee hoe gewillig een bepaald product is waarvoor ze zich inschrijven. Denk aan het pre-orderen van de nieuwste schoenen, telefoon of een bepaalde jurk. Je geeft je klanten op deze manier de kans om als eerste het product te bemachtigen wat ze zo graag willen hebben.
E-mail templates maken
Nu je genoeg informatie hebt gekregen over de inhoud van de nieuwsbrief, is het tijd om na te denken over de lay-out van je nieuwsbrief. Denk goed na over het maken van je e-mailtemplate. Wat wil je precies kwijt in je e-mailtemplate? Hoe zorg je ervoor dat je e-mail template niet te lang wordt? Maar ook niet te kort? In dit hoofdstuk gaan we dieper in op het belang van het aanmaken van een template en hoe je dit het beste aanpakt.
Je hebt verschillende elementen om uit te kiezen voor je nieuwsbrief:
- Titels. Denk hierbij een H1, H2, H3 etc. Maak je nieuwsbrief overzichtelijk door titels toe te voegen.
- Paragrafen. Voeg specifiek een paragraaf in.
- Lijsten. Op deze manier maak je gemakkelijk een opsomming in je nieuwsbrief
- Afbeeldingen. Upload je eigen afbeelding of zoek een gratis stockfoto rechtstreeks in Reloadify door de integratie met Pexels en Pixabay.
- Buttons. Creëer je eigen button door een standaard button in je nieuwsbrief te slepen. Vervolgens is je button aan te passen naar je eigen huisstijl. Denk aan kleur, typografie en grootte. Kies je voor rechte hoeken of afgeronde hoeken?
- Verdelers. Een verdeler is een fysieke lijn die je tussen je blokken neerzet. De lijn is zo dik of dun te maken zoals jij zelf wilt. De kleur is ook aan te passen.
- Spacers. Een spacer gebruik je als blok wanneer je extra witruimte in je e-mail wilt toevoegen. Je hoeft dus nooit een eeuwigheid op ‘enter’ te drukken. Een spacer is aan te passen qua grootte, precies wat bij je nieuwsbrief past.
- Social icons. Voeg je social media kanalen toe aan je nieuwsbrief om zo je kanalen in elkaar over te laten lopen.
- Input voor video (YouTube shorts, eigen video of Vimeo). Wil je een video toevoegen aan je nieuwsbrief? Op deze manier maak je je engagement hoger.
- Icoontjes. Icoontjes zoals een play icoontje of een ander icoontje. Maak je content duidelijker met icoontjes.
- Je menu. Integreer je menu makkelijk in je nieuwsbrief door je menuitems toe te voegen aan je nieuwsbrief. Op deze manier is je nieuwsbrief herkenbaar: je maakt immers gebruik van dezelfde opmaak.
- Tekst
- Count down timers. Creëer extra urgentie in je e-mail door gebruik te maken van count down timers. Je countdowntimer is zo in te stellen als je zelf wilt: telt hij af vanaf het moment van openen of telt hij af naar een bepaalde dag? Qua kleuren is alles mogelijk!
- GIFS. Zoek een GIF op in de geïntegreerde GIFjes vinder en plak ‘m rechtstreeks in je e-mail. Een GIFje is een bewegende afbeelding. Door slim gebruik te maken van GIFjes gaat je engagement omhoog. Klanten onthouden bewegend beeld beter dan stilstaand beeld.
- Stickers
Staat jouw wens hier niet tussen? Geen paniek, in Reloadify is het mogelijk om een eigen HTML blok in te voegen.
Hoe maak je een e-mail template in Reloadify?
In Reloadify is het relatief makkelijk om een e-mail template op te zetten. We horen vaak dat dit te vergelijken is met een nieuwsbrief in Canva opzetten. Je sleept al je elementen in je nieuwsbrief totdat jij vindt dat ‘ie af is. Een voorbeeld van hoe dit werkt, vind je hieronder via een GIFje:
Belangrijke onderdelen om over na te denken zijn:
Header in je nieuwsbrief
Een goed begin is het halve werk. Het eerste wat je klanten zien als ze je nieuwsbrief openen is de header. Best belangrijk om hiermee de aandacht te trekken en vast te houden. Je wilt dat je klant in één oogopslag ziet dat de nieuwsbrief van jouw website/ merk afkomstig is. Houd je nieuwsbriefstijl dan ook hetzelfde als je website. Dit doe je door gebruik te maken van hetzelfde menu en van dezelfde kleuren. Laat ook je logo terugkomen in je header. Hoe makkelijker je klant je e-mail herkent, hoe hoger je clickrate zal zijn.
Sales items
Hier plaats je de items die je wilt aanprijzen. Doe je dit in een productblok? Of wil je juist wat meer informatie geven over het product zelf met een inleidende tekst? De keuze is geheel aan jou!
Eventuele content items zoals blogs
De nieuwsbrief is bij uitstek perfect om je blogs onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk wil je dat je blogs gelezen worden door je klanten en je klanten benader je makkelijk via je nieuwsbrief.
Footer met je contactinformatie en een uitschrijflink
De footer is het blok wat onderaan je e-mail staat en wordt gebruikt om mee af te sluiten. Informatie die je hierin terugvindt zijn o.a. contactgegevens en social media kanalen. Een verplichte opt-out mag niet ontbreken. Je moet je klanten namelijk altijd de optie geven om zich af te melden. De beste plek hiervoor is je footer.
In Reloadify maak je makkelijk gebruik van e-mailtemplates. Deze e-mailtemplates staan al voor je klaar. Liever zelf ontwerpen? Dat is ook mogelijk! Een praktische tip: onze templates zijn niet opgemaakt in HTML, maar in JSON. Dit betekent dat je de HTML van je template ook niet zomaar aanpast. Pas wanneer we de e-mail versturen, wordt de e-mail omgezet naar een HTML e-mail, zodat e-mailclients de e-mail kunnen lezen. Omdat je zelf al je blokken makkelijk in je nieuwsbrief sleept, ben je zelf in control hoe je e-mailtemplate eruit ziet. In de basis verschilt een emailtemplate niet veel van een website of landingspagina. Je wilt juist graag dezelfde elementen naar voren laten komen: een menubalk, dezelfde kleurstellingen, dezelfde productafbeeldingen etc. Wat Reloadify makkelijk maakt, is dat je je productcatalogus voor handen hebt. Deze catalogus importeren wij rechtstreeks vanuit je webshop in Reloadify. Zoek je product A met prijs A? Zoek ‘m op onder je producten en sleep ‘m gemakkelijk in je nieuwsbrief.
Wil je dat je e-mail altijd goed getoond wordt? Neem dan de ‘online versie’ mee in je nieuwsbrief. Daar kunnen je klanten altijd op klikken. Je nieuwsbrief verschijnt dan in hun adresbalk.
Best practices voor je e-mail template
Wil je dat jouw nieuwsbrief er nog beter uitspringt? Lees dan snel de best practices voor je nieuwsbrief template!
Best practice 1 voor je e-mail: creëer een sterk onderwerpsregel
Het eerste wat je klant ziet is je onderwerpregel. Ga zo creatief mogelijk om met je onderwerpregel. Waarom moeten je klanten juist nú je e-mail openen? In ons help artikel vind je verschillende tips specifiek voor onderwerpregels met een hoge open rate.
Best practice 2 voor je e-mail: maak altijd gebruik van je pre-header
Je pre-header is het stukje tekst wat achter de onderwerpregel komt te staan. Wanneer je de pre-header niet actief invult, dan pakt de e-mailclient automatisch de eerste tekst in je e-mail. Wat vind jij aantrekkelijker overkomen?
Een pre-header is belangrijk omdat het je een kans biedt om met je copy klanten over te halen om de mail te openen, over te gaan op aankoop en noem maar op. Als je deze kans niet benut is dat eigenlijk wat zonde. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je open rate (openingspercentage) vele malen hoger ligt wanneer je een goede pre-header hebt ingesteld. Maar dat had je natuurlijk al verwacht als je bovenstaande voorbeelden ziet!
Naast het feit dat een betere preheader zorgt voor een hogere open rate heeft het nog twee belangrijke voordelen:
- Betere (mobiele) gebruiksvriendelijkheid
- Minder spam alerts
Meer tips voor het invullen van je snippet of pre-header vind je hier.
Best practice 3 voor je e-mail: Maak dan gebruik van je USP’s
Denk aan USP’s zoals: ‘vandaag besteld, morgen in huis’, ‘180 dagen gratis retourneren’ of iets anders waar je in uitblinkt. Dit breekt je nieuwsbrief mooi op en tegelijkertijd licht je je bedrijf goed uit. Vind jij het een USP dat je klanten met zowel iDEAL als bijvoorbeeld achteraf mogen betalen? Licht je betaalmethodes dan uit aan de hand van de icoontjes die daarbij horen.
Best practice 4 voor je e-mail: Socials in je nieuwsbrief
Zit je op social media met je bedrijf? Dan is het een uitgelezen kans om je social media te highlighten in je nieuwsbrief. Dit doe je vaak in de footer. Op deze manier wordt je fanbase groter. Of, geef je klanten een sneek peak van hoe je Instagram tijdlijn eruit ziet: maak een mock-up van je Instagram om zo je klanten te laten zien wat je precies hebt te bieden op je social kanalen. Hoe duidelijker dit zal zijn, hoe beter je klant weet wat ze kunnen verwachten op je socials. Denk aan nieuwe releases van een bepaald merk, een winactie of juist inspiratie. Geef je klant een drijfveer om je te willen volgen.
Best practice 5 voor je e-mail: Social proof in je nieuwsbrief
Wat klanten vaak overtuigd om over te gaan op aankoop is hoe andere klanten jou hebben ervaren als bedrijf. Heb je bijvoorbeeld goede Google reviews of juist een goed Trusted Shops cijfer? Deel dit vooral in je nieuwsbrief! Klanten zijn zeer gevoelig hiervoor. Want een goede rating staat vaak gelijk aan een goede service. Deze informatie zet je vaak in de footer van je nieuwsbrief. Link vooral door naar je reviews, zodat je klanten zien dat de reviews echt zijn.
Best practice 6 voor je e-mail: Wissel af met tekst en afbeeldingen
Wissel je e-mail goed af met zowel afbeeldingen als tekst. Wanneer je e-mail uit alleen maar afbeeldingen bestaat, is de kans groot dat je als spam gemarkeerd wordt. En dat is zonde van de tijd die je in je e-mail template hebt gestopt.
Best practice 7 voor je e-mail: optimaliseer voor elk device
Reloadify houdt automatisch rekening met zowel desktop als mobiel. De opmaak schaalt goed naar mobiel, desktop of laptop. Elk design is responsive! Je teksten en afbeeldingen worden op mobiel op de juiste grootte weergegeven en ze veranderen van positie zodat de opmaak ideaal is voor een kleiner scherm. Komt jouw content er niet zo uit zoals jij wilt? Geen enkel probleem! Met één klik op de knop wissel je de structuur om op de mobiele weergave. Stel je voor: je hebt een tekstblok, met links daarvan de prijs en rechts daarvan je productafbeelding. Voor een responsive design op je telefoon komt dit er op deze manier uit te zien: tekstblok, prijs, productafbeelding. Maar misschien wil je juist wel een tekstblok, productafbeelding en dan pas de prijs. Met één klik op de knop stel je dit in in Reloadify. Wil je je complete nieuwsbrief anders invullen op de telefoon dan op desktop? Geen enkel probleem. Met één klik op de knop verberg je specifieke elementen voor zowel mobiel als voor desktop.
Best practice 8 voor je e-mail: Houd rekening met het juiste font
Wanneer je met verschillende fonts gaat werken is het van belang om te weten wat safe fonts en web fonts zijn.
Safe fonts, oftewel e-mailveilige lettertypes zijn lettertypes die op elke computer of apparaat weergegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn:
- Arial
- Helvetica
- Georgia
- Times New Roman
- Courier
Safe Fonts worden altijd goed weergegeven op elk apparaat bij het openen van een e-mail.
Web fonts zijn lettertypes die speciaal ontworpen zijn voor het web. Ze zijn iets minder betrouwbaar dan safe fonts, maar ze zijn soms nog wel te vinden op verschillende apparaten. Webfonts werden oorspronkelijk ontworpen om uitsluitend op websites te worden gebruikt, dus hun licenties zijn doorgaans alleen bedoeld voor gebruik op websites en mobiele toepassingen. De reden waarom veel diensten het gebruik in e-mail niet toestaan, is dat dit wordt gezien als distributie van het lettertype, wat in strijd is met de licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA) van veel diensten.
Elke aanbieder heeft een andere licentie die vereist is, dus er is geen standaard manier waarop fonts in e-mail worden gelicentieerd.
Web Fonts zijn fonts zoals:
- Open Sans
- Roboto
- Lato
- Ludica Sans
- Bitter
- Droid Serif
- Montserrat
- Ubuntu
- Karla
- Bree Serif
- Muli
- Inter
- Oswalt
- Abril
- Poppins
- Heebo
- Exo
- Arimo
- Saira
- Raleway
- Cinzel
- Comfortaa
- Bebas Neue
- Etc.
Er bestaan nog veel meer van dit soort fonts. Alle Google Fonts zijn ook Web Fonts.
Deze lettertypes (web fonts) worden soms in een e-mail niet goed weergegeven. Dit komt doordat het apparaat waarop de e-mail geopend wordt, het lettertype niet herkent.
Best practice 9 voor je e-mail: Sla je e-mail template op
Ben je tevreden met je e-mailtemplate? Sla dan je email template gemakkelijk op om ‘m de volgende keer opnieuw te gebruiken. Of, dupliceer je verzonden e-mail naar een nieuwe e-mail om het template opnieuw te gebruiken. Dit bespaart je tijd.
Best practice 10 voor je e-mail: maak gebruik van bewegend beeld
Het is bewezen dat bewegend beeld beter onthouden wordt dan een stilstaande foto. Maak gebruik van GIFjes van je product of van video. Zo houd je de aandacht van je klant langer vast, wat resulteert in een hogere engagement met je nieuwsbrief.
Best practice 11 voor je e-mail: Bepaal de volgorde van je e-mail
Denk goed na over de volgorde van je e-mail. Wil je belangrijke merken bovenin zetten of juist strategisch onderin zodat je klanten verplicht naar beneden gaan scrollen? Er is hier geen goed of fout, het is maar net waar je klanten naar op zoek zijn.
Best practice 12 voor je e-mail: A/B test je e-mail altijd
Wil je nou echt weten wat je klanten motiveert om over te gaan op aankoop? Dan raad ik je aan om dit altijd door te testen in een A/B test. Test op je content, op je onderwerpregel of op je pre-header. Wat slaat het meeste aan voor welke doelgroep? Leer hiervan! Wil je weten hoe je een A/B test opzet? Check dan dit artikel over het opzetten van een A/B test.
Na het lezen van dit artikel ben jij klaar om een dijk van een nieuwsbrief te maken, met een mooi e-mailtemplate die je altijd weer hergebruikt. Je weet hoe je een e-mail opstelt, wat er precies in een e-mail moet staan en waar je op moet letten qua inhoud. Heel veel succes met jouw nieuwsbrief!